Home Domov Skvělá konvice skvělého čaje

Skvělá konvice skvělého čaje

0
High angle close-up view of a cup of hot tea ginger infusion on a table in a rustic kitchen. Tea ritual at home with natural sweeteners: Honey and Stevia

Nová doba přinesla nové způsoby přípravy čaje – dnes asi nejrozšířenější je rychlovarná konvice.

Aby byl výsledek skvělý, je třeba ji nejprve naplnit čerstvou studenou vodou, těsně před varem odstavit a trochou horké vody vypláchnout krouživým pohybem čajovou konvici, kterou jsme připravili na čaj. Tento postup zajistí, aby ohřátá voda na čaj po kontaktu s konvicí nevychladla. Potom dáme vodu v rychlovarné konvici znovu vařit. Připravíme sypaný čaj a dáme ho do konvice.

Mezitím přivedeme vodu k varu a jí přelijeme čajové lístky. Přitom je třeba dát pozor, abychom vodu nenechali vařit příliš dlouho. „Čajoví“ odborníci upozorňují na to, že pokud vodu dlouho vaříme, je pak čaj „bahnitý“. Čaj by se měl louhovat v rozmezí 3 až 6 minut podle velikosti lístků. Sypaný čaj, který má velké lístky, potřebuje více času – 6 až 7 minut Čím menší lístky, tím méně času na louhování.

Dilema cukru a mléka

Otázka při přípravě dokonalého třeba odpoledního čaje: Co cukr a mléko? Angličané nekompromisně říkají, že stejně jako sáčkový čaj není dobrým nápadem ani cukr, protože mění chuť čaje. Milujeme-li však černý čaj s mlékem, tak musí být čerstvé a chladné a nalévá se do šálku ještě před čajem.

Sendvič je stálice

Fruit Tea with Oranges, Cinnamon and Rosemary

Zvyklost, která diktuje sladké pečivo k šálku čaje, můžeme nahradit nesladkou variantou – například sendviči nakrájenými na malé kousky, trojúhelníčky nebo obdélníky. Nebo mezi tenké krajíce topinkového chleba natřené vyšlehaným máslem vložíme pouze tenké plátky salátové okurky.

Jednoduchost: Med a citron

Skutečný včelí med je snad nejlepším sladidlem. Milovníkům čaje může překážet jeho silné aroma, které dokáže překrýt původní chuť nápoje. No a čaj s citrónem je snad nejpoužívanější kombinace. Na období boje s nachlazením vhodná, ale citrón má velmi kyselou chuť a rozhodně se nehodí pro většinu sypaných čajů.

Exit mobile version