7 potravin, které vyvolávají nadýmání: Začněte jíst potraviny s efektem plochého břicha

Date:

Nenávidíte pocit nafouknutí po jídle? Potom jej eliminujte tím, že budete jíst potraviny s efektem plochého břicha a vyhýbejte se těm, které vás nadýmají. Které jsou ale které?

Odborník na výživu prozrazuje pro portál health.com seznam 7 potravin, které nadýmání vyvolávají. A jedením kterých 5-ti mu naopak předcházíte?

Seznam 7 potravin, které vyvolávají nadýmání

Brokolice, zelí, kapusta
Všechny tyto tři druhy zeleniny obsahují rafinózu. Jedná se o cukr, který zůstává nestrávený, dokud ho bakterie v našem střevě nezkvasí. Výsledkem je plynatost a nadýmání. Pokud vám však právě tyto druhy zeleniny chutnají nejvíce, odborník má pro vás i tip: „Vařením jakékoli zeleniny vláknina změkne a porce se zmenší, protože se vyvaří část vody, takže zabere méně místa v gastrointestinálním traktu… Neodstraníte ani nezabráníte nadýmání úplně, ale můžete usnadnit trávení této zeleniny.“

Mohlo by vás zajímat: Vypouklé bříško může mít hned několik důvodů. Zbavte se ho na počkání, ať už je důvod jakýkoli

Luštěniny
Toto pro mnohé z nás určitě není žádná novinka, ale fakt… Fazole spolu s čočkou, sójovými boby a hráškem jsou potraviny, které způsobují plynatost. Kromě bílkovin obsahují také cukry a vlákninu, které naše tělo nedokáže absorbovat: „Takže, když se luštěniny dostanou do tlustého střeva, vaše střevní bakterie se ujmou vedení a pochutnávají si na nich. Tento proces vede k plynatosti, která vám může nafouknout pás,“ objasňuje odborník.

Mléčné výrobky
Pokud máte pocit plynatosti po několika plátcích sýra nebo misce cereálií s mlékem, můžete mít intoleranci na laktózu: „To znamená, že vašemu tělu chybí potřebné enzymy pro rozklad laktózy (cukr, který se nachází v mléčných výrobcích).“ Abyste tomuto předešli, můžete vyzkoušet bezlaktózové nebo nemléčné alternativy.

Jablka
Jablko denně je prý pro zdraví alfa, omega. Avšak ani to nezabrání tomu, aby někteří z nás pociťovali po jeho snědení nadýmání: „Jablka s vysokým obsahem vlákniny obsahují také fruktózu a sorbitol, cukry nacházející se v ovoci, které mnozí lidé netolerují.“ Výsledkem je opět plynatost.

Slaná jídla
„Jízení potravin s vysokým obsahem sodíku může způsobit zadržování vody, což vás může nafouknout,“ říká odborník. Vyhnout se však sodíku v potravinách není tak snadné. Sodík se vkrádá do většiny zpracovaných a balených potravin, včetně polévek, chleba a dalších, jiných překvapivě slaných potravin.

Seznam 5 potravin, kterými nejlépe předejdete nadýmání

Okurka
Okurky mnozí používají ke snížení otoků pod očima. Ale můžete je jíst i tehdy, abyste měli ploché břicho: „Obsahují totiž kvercetin, flavonoidní antioxidant, který pomáhá snižovat otoky,“ prozrazuje odborník.

Banány
Všechny potraviny bohaté na draslík, nejen banány, ale také avokádo, kiwi a pomeranče či pistácie zabraňují zadržování vody regulací hladiny sodíku v našem těle. Proto dokážou snížit nadýmání způsobené solí. Banány mají mimo jiné i vlákninu, která může zmírnit nebo zabránit zácpě: „Nadouvání může být způsobeno i zácpou. Pokud nejste schopni eliminovat odpad v trávicím traktu, vede to k nafouknutému břichu,“ objasňuje odborník.

High angle view of three glasses of homemade yogurt with granola, berry fruits and chocolate shot on rustic wooden table. The glasses are on a round wooden tray and two spoons are also on the tray. Low key DSRL studio photo taken with Canon EOS 5D Mk II and Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Papája
„Enzym v papáji, papain, pomáhá rozkládat proteiny v našem trávicím systému, což usnadňuje trávení.“ Odborník také dodává, že papája má i protizánětlivé vlastnosti i vlákninu, která podporuje silný trávicí trakt. „Papáju jezte celou a čerstvou nebo rozmixovanou do smoothie,“ dává malý tip.

Chřest
Chřest je doslova superpotravina proti nadýmání. Přestože jak víme z ní dost zapáchá moč, zároveň vás nutí močit a tím pomáhá z těla spláchnout veškerou přebytečnou vodu. Tak vám uleví od nepohodlí a nadýmání: „Obsahuje také prebiotika, která pomáhají podporovat růst dobrých bakterií. To zase pomáhá udržovat zdravou rovnováhu v našem trávicím systému, a tím se snižuje nebo zabraňuje nadýmání,“ objasňuje dále.

Jogurt s probiotiky
Dostaňte probiotika do svého trávicího traktu. Právě ty pomáhají regulovat trávení, podporují jeho celkové zdraví. Dejte si například k snídani probiotický jogurt. Doplňte ho o borůvky, med nebo granolu a máte skutečně zdravý začátek dne, který vás nenafoukne a zachová ploché břicho.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Spolupráce s odborníkem: cesta k ideální hypotéce

Vlastní bydlení je sen mnoha lidí, ale jen málo...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Využijte dešťovku pro zavlažování! Uspoříte vodu a ušetříte náklady.

Šetření vodních zdrojů je nyní důležitější než kdy jindy...

Večírek pod párty stanem: Jaké výhody má použití nůžkového stanu

Chystáte se uspořádat oslavu narozenin nebo třeba svatební párty?...