Téma posílení imunity a zlepšení zdraví je v posledních letech jedno z nejdůležitějších. Kromě léků stále více lidí zařazuje do svého jídelníčku také přírodní doplňky a nápoje, které umí našemu tělu pomoci. Zlaté mléko patří mezi osvědčené a vyzkoušené recepty.
Ve svém okolí každý využívá bylinky a rostliny, které má k dispozici. Naše babičky tak upřednostňovaly lípu, heřmánek, mátu nebo pelyněk, v dalekém orientu pak bylo prioritou koření. Dnes, díky propojení světa a možnosti snadno cestovat do jakékoli země, můžeme léčivé směsi z druhého konce světa používat i my. V Indii je už po mnoho staletí tradičním nápojem zlaté mléko, které má velmi mnoho blahodárných účinků na lidské tělo.
Nápoj se připravuje podle tradičního ajurvédského receptu, základem je koření kurkuma. To má typickou žlutozlatou barvu, odtud také název nápoje zlaté mléko, někdy se mu říká i kurkumové mléko. Kurkuma je silný antioxidant, zlepšuje trávení, posiluje imunitu a má protizánětlivé účinky. K ní se přidává černý pepř, který její účinky podporuje a zesiluje. Tradiční recept zlatého mléka doplňuje zázvor, životabudič s detoxikačními účinky a pro zjemnění chuti i podporu trávení se může přidat i špetka skořice. Nápoj se připravuje teplý, prohřeje tak celé tělo a pomáhá bojovat s virózami i nachlazením. Zlaté mléko může být náhradou ranní kávy i pohlazením na konci dne, záleží na chuti i momentální náladě. Posílí imunitu, napomáhá ke správné činnosti jater a normálnímu trávení, přispívá ke správné hladině cukru v krvi a dodá energii i vitalitu.
Připravit si zlaté mléko můžeme sami z jednotlivých ingrediencí, které se následně povaří v horkém mléce a dosladí medem nebo agávovým sirupem. Využít ale můžeme i rychlejší a pohodlnější způsob přípravy z již hotové směsi, kterou v mléce pouze rozpustíme a zamícháme.